Brandweer ruim anderhalf uur bezig met blussen containerbrand in Apeldoorn

VIDEO Een oranje gloed in de straat en veel rookontwikkeling; dat is wat bewoners van de Burg. Tutein Noltheniuslaan in Apeldoorn woensdagavond zagen toen zij uit het raam keken.

Rond 23.35 uur kreeg de meldkamer de alarmerende 112 melding binnen. Een bouwcontainer vol met bouwafval stond volledig in brand. De vlammen sloegen meters hoog, zo hoog dat zelfs takken van een overhangende boom werden aangestraald. De brandweer rukte met spoed uit en was snel ter plaatse.

Bij aankomst van de brandweerlieden waren de meters hoge vlammen inderdaad zichtbaar, een eerste, snelle blusactie zorgde ervoor dat de vlammen er snel af waren. Wel zorgde de brandende container daarna voor veel rookontwikkeling. De rook trok onder meer richting een huis die niet ver van de container afstond, in de woning zou er ook een sterke brandlucht zijn geroken. De brandweer heeft dan ook de eigenaar het advies gegeven de woning te ventileren door bijvoorbeeld de ramen open te zetten.

Omdat de container vol lag met bouwafval, denkend aan; houten balken, zaagsel en isolatiemateriaal, maakte dit de brandweer het blussen er niet makkelijker op. De brandweerlieden moesten namelijk deels de container leeg gooien en de container vol met water zetten. Na ongeveer 45 minuten nam de rookontwikkeling in de straat af, daarmee was het voor de brandweer nog niet gedaan. Zij konden pas na een inzet van zo’n anderhalf uur retour richting de kazerne.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie heeft verklaringen opgenomen van buurtbewoners. Een container brand niet zomaar, brandstichting sluit de politie dan ook niet uit. De container raakte bij de brand fors beschadigd.