Apeldoornse brandweerlieden redden jonge gans

APELDOORN – Dankzij de oplettendheid van Gerrit ten Berk de Boer (69) is een babygansje gered van de dood. Gerrit zag het arme dier met een bebloed snaveltje hangen aan een visdraad in de vijver in het Matenpark in Apeldoorn. “Ik zag de andere gansjes pikken op de draad, die waren gewoon bezig om hun broertje of zusje los te halen.”

Iedere ochtend rond 8.00 uur laat Gerrit zijn hond uit. In het Matenpark ziet hij een gans met vier kuiken. “Dat zijn er normaal vijf, dus ik was al aan het kijken waar de vijfde was. Ik zie de ganzenfamilie rechtsaf zwemmen en zie een babygansje met bloed aan zijn snaveltje vast zitten aan een vislijn. De oudergans zwom er machteloos omheen. Het leek wel alsof de andere jonge gansjes probeerden hun broertje of zusje te bevrijden, door op de draad te pikken. Dat lukte natuurlijk niet. Het gansje zat met het tongetje vast in de vishaak.”

Gerrit onderneemt meteen actie en belt de Dierenambulance, die vervolgens de brandweer inschakelt. “De brandweer was er binnen vijf minuten en bevrijdde het gansje snel door de vislijn door te knippen. Een dierenarts gaat naar het gansje kijken en hopelijk kan het dier weer snel bij de familie in de vijver uitgezet worden.”