Hele dag controles in Apeldoorn; dit zijn de uitgedeelde boetes

Apeldoorn – Veel politie gistermiddag en gisteravond in en rondom de Maten in Apeldoorn. Dit had te maken met een actie van de politie om het scooteroverlast tegen te gaan in de wijken. 

Rond 14:00 uur startte de actie aan de Warenargaarde en aan de Heemradenlaan ter hoogte van de Heemgaard. Tientallen scooterrijders en brommers werden hier gecontroleerd op de snelheid. Van enkele bestuurders bleek dat de snelheid te hoog lag op de rollerbank. Zij kregen een wok status op hun scooter en een proces-verbaal. Op winkelcentrum de Eglantier waren twee agenten onopvallend aanwezig. Zij betrapte 7 personen die met hun scooter reden over het winkelcentrum. Zij werden naar de controleplaats aan de Warenargaarde gestuurd om daar hun scooter nog eventjes op de rollerbank te laten controleren. 

De actie verplaatste zich even later naar het spoortunneltje tussen de Voorwaarts en de Ketelboekershoek. Hier geldt dat scooterrijders niet mogen rijden, het is hier namelijk dat het een onverplicht fietspad is en hier mogen dan alleen fietsers of scooters met een elektromotor rijden. Zo’n 12 bestuurders bleken het bord “niet te hebben gezien” en kregen van de politie een boete. Ook werden hun scooters op de rollerbank gezet, pech voor sommige bleek dat hun scooter ook nog eens te hard reed. Hiervoor kregen zij ook een bekeuring en een wok status op het voertuig. Zij gingen dus met twee bekeuringen en een wok status naar huis, lopend. 

Na deze locatie hielden de agenten even een pauze om de administratie weg te werken en een hapje te eten en te drinken om later op de avond weer een controle te houden. Ditmaal bij station de Maten. Ook hier werden tientallen scooterrijders en brommerrijders gecontroleerd. Twee personen dachten hier weg te komen doordat zij een begrenzer in hun scooter hadden zitten, echter wisten de agenten hier toch achter te komen. Zo bleek een meisje de begrenzer in het achterlicht van de scooter te hadden verwerkt. Het kostte de agenten enige tijd en moeite om de begrenzer te vinden. De scooter van het meisje liep op de rollerbank 17, dat was totaal niet geloofwaardig aldus de agenten. Nadat de begrenzer was gevonden en de scooter nog een keer op de rollerbank werd gezet bleek de scooter opeens 45 te lopen en dat was echt behoorlijk te hard. Het meisje kreeg een proces-verbaal en een wok status op haar scooter. Ook moest ze verder lopen. 

Bij de controle bij station de Maten, werden niet alleen scooterrijders bekeurd voor te hoge snelheid, maar ook werden hier fietsers bekeurd voor rijden zonder fietslicht en werden van auto’s gecontroleerd of deze niet te hard geluid maakten. Bij twee automobilisten bleek dit het geval. Zij kregen een bekeuring en moeten hun voertuig opnieuw laten keuren. 

Verder bleken 7 personen zonder rijbewijs te rijden en had een brommerrijder geen helm op. Ook zij kregen een prent. 

Rond 21.30 uur was de actie beëindigd en kon de politie terugkijken op een geslaagde dag. De politie laat weten dat de actie gehouden werd omdat veel buurtbewoners klaagden over scooterrijders. 

Hier onder nog een overzichtje met de resultaten; 

13 wok bromfiets rollerbank

15 proces verbaal snelheid bromfiets 

7x rijden zonder rijbewijs

7x rijden voetgangersgebied

4x vasthouden mobiele telefoon fiets

12x onverplicht fietspad gebruiken 

1x versleten band

1x geen helm

4x begrenzers van af snorfietsen 

5x fietsverlichting

2x geluidsniveau uitlaat te hoog